Foto de família al finalitzar el calvari.

Un dels llocs més emblemàtics de la vila de l’Alcora és, sense cap dubte, el del calvari i el seu entorn. En l’ermita del calvari es custòdia la imatge del Santíssim Crist de l’Alcora, el patró del municipi al qual l’ajuntament li ret homenatge durant les festes patronals.

Front a l'ermita del Santíssim CristFins a la muntanyeta on es troba l’ermita del Santíssim Crist i el calvari, van anar els alumnes de 5é i 6é de primària acompanyats dels seus tutors i el Germà Pepe Monllor per fer el calvari el dimecres sant, últim dia de classe abans de les vacances de setmana santa i pasqua de resurrecció.

Un dels punts del nostre caràcter propi subratlla que els col·legis La Salle obrim a la transcendència als nostres alumnes i resta de comunitat educativa, educant en valors cristians. És per això que amb aquesta activitats com aquestes s’intenta, en primer lloc difondre la religiositat popular que al cap i a la fi n’és part del patrimoni cultural immaterial de la població, en aquest cas realitzant el calvari que commemora el camí que Jesús va fer amb la creu abans de ser curcificat. Per altra banda, donem a conèixer el patrimoni arqitectònic del municipi que, derivat de la necessitat de fer el calvari —aquell patrimoni intangible que abans hem esmentat— va recontsruir-se en 1975 després de que, tant en 1811 com en 1936, es saquejaren els casalicis del segle XVIII.

El calvari està format per quinze estacions en les que els fidels s’aturen per recordar  els quinze moments de major dolor del Nostre Senyor. A la cultura mediterrània, generalment es construeixen casalicis exents i oberts per una finestra amb representacions icòniques que, a la Comunitat Valenciana, i com no a l’Alcora, es relaitzen de ceràmica, formant conjunts artístics, alguns d’ells de gran valor patrimonial. Aquests casalicis rematats amb una creu, marquen el camí del calvari que generalment porten també a una ermita o santuari.

El camí de la creu o viacrucis ha servit doncs, com a pregària i/o  com activitat d’aprenentatge religiós i cultural d’un costum  extés per la cristiandat catòlica, que ha donat lloc a la construcció dels calvaris en moltes poblacions, en entorns propers als nuclis urbans i gairebé elevats, com la muntanya que representen.