L’inici del poble valencià
A l’inici del mes d’octubre els valencians commemorem la festivitat del 9 d’Octubre, data oficial en la que es celebra l’entrada triomfant del rei En Jaume I a la ciutat de València i la seua conversió al cristianisme. El 28 de setembre de 1238, la ciutat musulmana de Balansiya es rendia a les tropes cristianes de Jaume I que assetjaven la ciutat . Des d’eixe dia fins al 9 d’octubr la ciutat anà engalanant-se per a rebre i escenificar la pressa de possessió del nou rei de la seua ciutat.
Per a simbolitzar el nou poder i canvi cultural, la mesquita major de València fou consagrada i convertida en catedral pel nou bisbe de la ciutat Fra Andreu d’Albalat i Jaume I va entrar gloriós en ella donant-li gràcies a Déu amb un Te Deum. Per aquesta raó fins a fa pocs anys, la Reial Senyera de tots els valencians entrava a la catedral de València per commemorar eixe canvi cultural.
El 9 d’octubre celebrem, doncs, l’inici del Regne de València i, en conseqüència, del poble valencià.
L’Alcora reivindica el valencianisme cultural
A l’Alcora, els centres educatius ho celebrem conjuntament realitzant un Correllengua reivindicatiu que manifesta, sobretot, els nostres inicis com a poble i la cultura valenciana, que té en la seua llengua un instrument que ha de ser aglutinador; i en les seues senyes, icones d’identitat.
A La Salle arriben els centres amb pancartes, una torxa i cartells. Tots els nostres alumnes aguaiten al pati, decorat escuts i senyeres, l’arribada dels companys d’altres centres que arrepleguen als nostres alumnes de secundària per anar a l’Ajuntament on l’alcalde llig un manifest.
En un any com aquest en el que s’enorgullim de dir que “Som La Salle”, ens enorgullim també de ser valencians, pel que significa i representa dins la nostra societat, pertànyer a una terra d’acollida on tots cabem.