Dimarts 17 d’octubre vam tindre a la classe de 1rESO a Pasqual Diago Nebot. Pasqual va vindre al col·legi per ser entrevistat pels alumnes en una de les activitats de tancament de la Narrativa 1: Estreles. En ella, han estudiat en profunditat l’univers i este ha estat el motiu de contactar amb Pasqual per fer aquesta entrevista.

Pasqual és professor contractat doctor al Departament de Didàctica de la Matemàtica de la Universitat de València. Va estudiar la llicenciatura de Matemàtiques encara que, abans de doctorar-se a la Universitat de València, va estudiar un Màster Universitari en Astronomia i Astrofísica, la seua gran passió. Durant quasi 7 anys, es va dedicar a l’estudi de l’Univers, i des d’eixa experiència, va poder donar els alumnes una visió molt extensa de l’Univers… a més, els va contar en què consisteix el treball que es du a terme a un observatori També els va mostrar imatges de gran part dels observatoris on ha treballat, com els de Aras de los Olmos a València i l’observatori del Teide a Canàries, si parlem d’Espanya, o als observatoris de França o Canadà, on també ha treballat.

Amb les seues explicacions els alumnes també van prendre consciència de quina manera podem obtenir informació de l’Univers o, com, degut a les grans distàncies que hi ha a l’espai… el que ens arriba fins nosaltres, no es l’estat actual de l’Univers… sinó aquella informació que es va emetre fa uns quants anys – els anys llum de distància que ens separen.

Els nostres alumnes també van aclarir alguns dubtes respecte al material del que estan formades les diferents estreles… o la classificació que es fa d’elles, segons la llum que emeten, en concret, van conèixer les estreles de tipus Be, especialitat de Pasqual. Cal destacar que com a resultat de les seues pròpies investigacions, Pasqual va descobrir una sèrie d’estreles al Núvol de Magallanes, fins a eixe moment desconegudes.

Pasqual va acabar resolent alguns dubtes més concrets que tenien els alumnes… com alguna cosa que els interessava prou respecte a si pot existir vida més enllà del planeta Terra per exemple… i a més de donar-los la seua opinió, els va poder explicar les diferents teories que els científics barallen per pensar en l’existència de “vida extraterrestre”.

Per finalitzar, Pasqual els va fer una reflexió sobre la importància de les Matemàtiques a qualsevol entorn hui en dia, camp en el que ara, desenvolupa la seua carrera com a professional.